Volgende editie

Duurzame & Gezonde Scholen Congres 2022

9 november 2022 | 10:00 - 17.30 uur 

Aanmelden congres Programma

Bouwen aan gezonde, goede en toekomstbestendige scholen 

‘Niets doen is geen optie’. Met die woorden omschrijft Marco van Zandwijk van Kenniscentrum Ruimte-OK de huidige opgave voor onderwijshuisvesting. Het onderwijsveld wacht de komende jaren een enorme uitdaging. Duizenden schoolgebouwen moeten verduurzaamd worden vanwege het Klimaatakkoord. Daar kwam de afgelopen periode de ventilatieopgave vanwege Covid-19 nog bij. Maar hoe concretiseren gemeenten en schoolbesturen deze opgave? Wat kan er geleerd worden van opgedane leerervaringen elders? Op het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november staat het leren uit de praktijk centraal.

Concretiseren van een bredere opgave

Om serieus werk te kunnen maken van de huisvestingsopgave voor het onderwijs is het noodzaak een samenhangend inzicht in de bredere maatschappelijke opgave te krijgen. Als verschillende verduurzamingsprogramma’s namelijk iets hebben laten zien, dan is dat door een integrale aanpak en het slim bundelen van meerdere opgaven meer kan worden bereikt dan dat iedere opgave zelfstandig was opgepakt. Geen enkele partij is daarbij in staat de opgaven afzonderlijk aan te pakken of op te lossen. Samenwerken en samen optrekken vanuit een visie op de bredere totaalopgave loont.

Waar het Scholenprogramma in Groningen heeft laten zien dat het schoolgebouw kan fungeren als onderdeel voor wijkvernieuwing, heeft het Innovatieprogramma Aardgasvrije en Frisse Scholen laten zien dat het vanuit de levensduurbenadering echt mogelijk is om tot een sluitende businesscase te komen. Het loslaten van de strikte scheiding tussen investeringen in nieuwbouw, renovatie en onderhoud neemt betrokken partijen stapsgewijs mee op weg naar meer gezamenlijke manier van denken en doen. Want niets doen is niet langer een optie.

Duurzame & Gezonde Scholen Congres

Op zoek naar antwoorden op vraagstukken die er in de scholenbouw spelen organiseren Stedebouw & Architectuur, Platform31, Eindhoven University of Technology (TU/e), Kenniscentrum Ruimte-OK, Duurzaam Gebouwd en Platform BuitenSpelen, in samenwerking met hoofdsponsor Saint-Gobain, het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november 2021. Op deze dag hoor je over de laatste stand der techniek als het gaat om energiezuinige, aardgasvrije, circulaire en gezonde scholen. Wat zijn de nieuwste lessen in het proces van de koplopers? Hoe financieren scholen en gemeenten de vele facetten van een duurzame en gezonde school? Welke andere samenwerkings- of contractvormen zijn er om de ambities van vandaag te behalen? En vooral: hoe pas je dit alles optimaal in binnen het kader van het primaire proces: het verzorgen van kwalitatief goed onderwijs.

Dit kun je verwachten op het Duurzame & Gezonde Scholen Congres

Financiering, opdrachtgeverschap, energievoorzieningen, groenblauwe schoolpleinen, ventilatieoplossingen; alles wat een school een duurzamere en gezondere leeromgeving maakt, komt aan bod. Bovendien kom je niet alleen naar het congres om te luisteren. In een reeks interactieve sessies kun je samen met sprekers en deelnemers werken aan concrete opgaven om stappen te zetten in onderwijshuisvesting. Ook bezoek je diverse stands van onze partners om de nieuwste ontwikkelingen te volgen.

Je komt naar het congres voor:

 • Inspirerende keynotes van topsprekers uit de sector
 • Interactieve workshops om met de opgave aan de slag te gaan
 • Rondleidingen in het zeer duurzame Atlasgebouw van TU/e
 • Te netwerken met nieuwe én bestaande relaties
 • De nieuwste ontwikkelingen en innovaties in onderwijshuisvesting
 • Een kans om met elkaar de schouders onder gezondere scholen te zetten

Back to school

Het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november wordt fysiek gehouden in het auditorium van het Atlasgebouw van de TU/e, het meest duurzame schoolgebouw ter wereld. Woon onze keynotes in den lijve bij, ontmoet (on)bekende relaties met een kop koffie in de hand en proef opnieuw de sfeer van een fysiek evenement. Let op: in lijn met de nu geldende coronamaatregelen zijn wij verplicht om bij ontvangst een coronacheck uit te voeren door middel van de CoronaCheck-app of een recent negatief testbewijs.

Meld je nu gratis aan voor het congres op 10 november 2021.  

Aanmelden congres

Jaarprogramma Gezonde Scholen

Het Duurzame & Gezonde Scholen Congres is de klap op de vuurpijl van een jaarprogramma over gezonde scholen, georganiseerd door Stedebouw & Architectuur. Hoe maken we de duurzaamheidsambities waar? Welke financiële middelen zijn nu al in te zetten? Hoe kunnen gemeenten, schoolbesturen, producenten en architecten elkaar versterken? En wat is de bijdrage van het (groene) schoolplein? Deze vragen en meer stonden centraal in een reeks online events die wij organiseerden in aanloop naar het Duurzame & Gezonde Scholen Congres. Klik op onderstaande links om de verslagen van enkele van deze events na te lezen.

Een initiatief van

 • Ruimte-OK
 • Stedebouw & Architectuur
 • Platform31
 • Technische Universiteit Eindhoven
 • Duurzaam Gebouwd
 • BuitenSpelen

Mede mogelijk gemaakt door:

 • Saint-Gobain

Partners:

Van Wijnen
De Afvalbak
Nieman
Aranet
Daikin
Van Doorn Lighting
Systemair
Airmaster
Veldhuis Media
Goflow Technology

Updates

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Terug naar boven