Wat leerde de vorige editie ons? 

Wat leerde de vorige editie ons? 

Het Duurzame & Gezonde Scholen Congres werd in 2021 voor het eerst georganiseerd. TU/e opende de deuren van hun Auditorium, recht tegenover het innovatieve Atlasgebouw, om het congres een prachtige en actuele locatie te bieden. Diverse sprekers maakten onderwerpen als het binnenklimaat, verduurzaming en leerprestaties bespreekbaar. Dat leverde ons veel kennis en inspiratie op voor de tweede editie op 9 november 2022.

Foto door Walter van der Stelt

‘We laten zien dat er resultaten zijn’

Jan Aalberts van de Stichting Spaarnesant gaf een keynote tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november 2021. De verduurzaming van de scholen onder zijn hoede zijn voor Aalberts een topprioriteit. Als middelgroot schoolbestuur schopte Stichting Spaarnesant het voor elkaar om sterke verouderde scholen, zoals basisschool De Parel, te verduurzamen. Dat dit zonder torenhoge investeringen te realiseren is, bewijst Aalberts met de aanpak van de stichting.

‘Maak keuzes die het beter leren bevorderen’

Jürgen van Hulst van Saint-Gobain Solutions, de hoofdsponsor van de eerste editie van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres in 2021, legt de focus van duurzame en gezonde scholen op leerprestaties. Die focus is volgens Van Hülst ‘vele malen belangrijker’ dan die van financiën. “Het is belangrijk om te kijken naar de makers en de gebruikers: wie wordt wanneer betrokken?” zegt hij. “Door bewust te zijn van de invloed van thema’s als licht en akoestiek, kun je vaak heel simpele oplossingen nemen. Denk aan een theorielokaal dat je niet naast een drukke weg moet plaatsen.”

‘Zoek zo snel mogelijk de samenwerking op’

Donald van den Akker van Platform31 sloot tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november 2021 het Innovatieprogramma Aardgasvrije en Frisse Scholen af. Het programma leverde talloze nuttige inzichten op, zoals de Rekentool, die inzicht verschaft in het financiële plaatje bij een duurzaamheidsslag. Van den Akker benadrukte ook de samenwerking tussen verschillende partijen. “Het kan allemaal zoveel makkelijker en zoveel sneller als je dat in samenhang en in samenwerking doet”, aldus Van den Akker.

Op naar 9 november 2022

De eerste editie van het congres leverde veel inzichten op, die je grotendeels terug kan zien in ons videoverslag op de homepage of in ons geschreven verslag. De belangrijkste tips die wij uit de bezoekers kregen, is de behoefte aan concrete best practices waarin het financiële proces helder wordt uitgestippeld. Hoe je het ook wendt of keert, het financiële kader waarin een schoolbestuur kan bewegen blijft het centrale aandachtspunt in deze discussie.

Naast financiën en samenwerking kijken wij ook naar de multifunctionaliteit van een onderwijsgebouw. Voortgezet onderwijs dat gebruik kan maken van remote labs van universiteitsgebouwen zijn een voorbeeld, maar ook de basisschool die na sluitingstijd plek biedt aan een buurthuis of ouderencafé passeren de revue in diverse succesvoorbeelden. Die voorbeelden laten wij dan ook ruimschoots aan bod komen door architecten en schoolbesturen aan het woord te laten.

De thema’s die wij behandelen in de tweede editie van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres behandelden, maakten wij recent bekend. Benieuwd geraakt? Meld je dan nu gelijk aan voor de tweede editie op 9 november 2022. Schoolbesturen en leerkrachten krijgen toegang voor een fiks gereduceerde prijs!

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven