Luchtreinigers basisscholen Staphorst gaan coronabesmetting tegen

Luchtreinigers basisscholen Staphorst gaan coronabesmetting tegen

Vier weken terug zijn in alle basisscholen van de gemeente Staphorst speciale luchtreinigers geplaatst om coronabesmettingen tegen te gaan. De eerste indrukken zijn positief: volgens de directies van de basisscholen zijn er nauwelijks tot geen besmettingen geconstateerd na het plaatsen van de reinigers.

De Staphorster basisscholen kregen eind november per lokaal een air cleaner van het lokale bedrijf PlasmaMade, dat als missie heeft corona te bestrijden door meer dan alleen ventilatie te stimuleren. De luchtreiniger ondersteunt dat doel door via plasma fijnstofdeeltjes en de aerosolendruk richting de nul te brengen. Dit op basis van onderzoek met de TU Eindhoven en SportInnovator.

Volgens twee schooldirecteuren van de basisscholen zijn er sinds het plaatsen van de luchtreinigers geen kinderen meer ziek of in quarantaine, zo is te lezen in de Meppeler Courant, terwijl er 'voor de herfstvakantie zestig kinderen' thuis zaten. Er zijn in totaal 250 luchtreinigers geplaatst in de gemeente Staphorst, die in afgelopen maanden het landelijke nieuws haalde door de vele coronabrandhaarden.

De directeuren benadrukken dat hier nog geen wetenschappelijke conclusies aan te verbinden zijn. De reinigers staan er immers slechts vier weken en in die tijd zijn er nog geen metingen uitgevoerd. Wel is uitgewezen dat er in de lokalen geen fijnstof wordt gemeten als de reinigers aan staan. Gezien aerosolen onder fijnstof vallen, is hier voorlopig een verband te zien.

Ook is in de Meppeler Courant te lezen dat een Vlaamse professor van de TU Eindhoven en KU Leuven reeds onderzoek heeft uitgevoerd in onder andere de Johan Cruijff-ArenA met dezelfde luchtreinigers. De data uit dat onderzoek toont aan dat dergelijke machines inderdaad coronabesmettingen kunnen voorkomen. De professor gaat begin 2022 ook de data uit Staphorst analyseren.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven